Idiazabal Gaztaren Interpretazio Zentroko bisitariei arreta gehien ematen dien gauzetako bat gatzagiak elaborazio prozesuan betetzen duen funtzioa da, edo zehazkiago, gatzagi gisa zer erabiltzen den. Esne arkumearen urdaila? Benetan? Eta arkume bat sakrifikatu behar da gazta egin behar den bakoitzean?
Galdera horiek askotan entzuten ditugu. Baina ez da urdaila bakarrik erabiltzen gazta egiteko. Landare jatorriko gatzagi bat ere badago, karduaren landarea. Mota horretako gatzagiarekin, Extremadurako Torta del Casar, el Queso de la Serena eta Portugalgo Queso de la Serra de la Estrela bezalako gazta famatuak egiten dituzte.
Indar gutxiagoko gatzagia
Animalia jatorririk ez duenez, gatzagiak indar gutxiago du eta gazta ez da hain trinko geratzen. Gainera, gatzagi horrek eragina du gazta horien zapore eta ñabarduretan. Idiazabal gaztak animali puntu bat eta esne zahar eta eboluzionatuaren zaporeak dituen bezala; kardua erabiltzen duten gaztek ukitu garratzagoa dute, gehiago gogoratzen dute zelaia, belar hezea.
Guretzat hain ezagunak ez diren gazta hauek dastatu nahi izanez gero, maiatzeko lehen asteburuan izango duzue aukera, Idiazabalen Gazta Azoka ospatzen den egunean. Gazta berriak ezagutzeko eta zapore desberdinez gozatzeko aukera paregabea.
Igande honetan, berriz, [urriaren 8an], Euskal Herriko Artzai Gaztak dastatzeko aukera izango da, Euskal Herriko txapelketan.